Nyfiken på hur allting började?

Tänk om man kunde lära ut retorik till barn – så att de förknippar ämnet med något roligt och lustfyllt? Ja, så tänkte vi… för tretton år sedan!

Året är 2001. Tillsammans med TV-producenten Karin af Klintberg skriver vi sketcher till barnprogrammet REA på Sveriges Television. Tanken med avsnitten var att hjälpa barnen lösa vanliga kommunikativa problem. Vi lärde ut retoriska knep som var klart mer framgångsrika än vanligt tjat. Och roligare. Vi ville göra barnen mer socialt kompetenta, mindre nervösa inför nya situationer och framförallt: Hur skulle barnen kunna förverkliga små och stora mål genom att hantera språket effektivt?

Inslagen fick mycket positivt gensvar och i särklass största mängden inkommande mail (och brev!) till redaktionen. 

Snabbspola fram till 2014. Retorik ligger i tiden. De nya läroplaner­na lägger ökad vikt vid att alla elever – oavsett bakgrund och social tillhörighet – ska lära sig grundläggande kommunikation, både muntlig och skriftlig. 

Vi bestämde oss för att skriva en bok. Vi hade faktiskt redan en hel del material. Ända sedan de där sketcherna på TV hade vi inte kunnat släppa vårt ämne - retorik för barn. Så fort vi hade en idé ringde vi varandra. Vi skrev ned händelser och situationer. Vad brukar barn tjata om? Varför får de alltid höra ”nej, det går inte…”? Vad skulle barnen kunna göra och säga istället? Johan är trebarnsfar – så där saknades aldrig uppslag. Och Per älskar att skriva. 

Resultatet är ”Koden är knäckt – Bennys samlade tips”. Boken handlar om 11-årige Benny Fagerström som genom egen ”forskning” och experi­menterande, framförallt i sin egen familj, lyckas lista ut de perfekta retoriska knepen. Nu vill han ge sina bästa råd och tips till alla barn i hela världen. Benny är en ung entreprenör, nyfiken på människor – och som vill förändra världen. Precis som vi själva.

Tänk om du får höra ”nej, det går inte…” tiotusentals gånger under din uppväxt… Tillslut kanske du tror att ingenting är möjligt. När det egentligen är tvärtom: Allt är möjligt! Dessutom – vi vet att många unga mår riktigt dåligt inför alla dessa anföranden i skolan. Vi vill ta bort prestationsångesten. Vi vill att barnen ska bli vän med fjärilarna i magen. Vi vill att barnen blommar ut. Det är vad vi brinner för.  

Sommaren 2013 träffade vi Lisa Ekenberg. Lisa är utbildad skådespelerska och arbetar som talare, moderator och retorikcoach. Hon har under flera år även lett barnyogaklasser. Lisa är medgrundare och skapare av något vi kallar för No Limits Camps – retorikläger för barn. Det är den delen inom No Limits där barnen får öva och träna – på riktigt. 

Under våren 2014 genomförde Lisa Ekenberg de första öppna retoriklägren – som blev magiska. Barnen växte och utvecklades samtidigt som de hade hur kul som helst. (Läs feedback) Framförallt blev de en sammansvetsad och trygg grupp – och i en trygg grupp så vågar man mer. 

Under våren har även elevgrupper och pedagoger inom skolan börjat gå No Limits Camps runt om i Sverige. Läs mer om vårt erbjudande till skolor

Under våren 2015 höll No Limits de första öppna lägren i Growth Mindset (dynamiskt tänkesätt) samt de första Growth Mindset-utbildningarna i skolor för både elever och pedagoger.

Just nu skrivs två böcker om Benny Fagerström - som kommer behandla ämnet entreprenörskap och Growth Mindset. 

Boken, lägren och tv-serien (boken håller redan på att filmatiseras av Karin af Klintberg) syftar till att få barn att våga mer, att tycka att det är roligt med kommunikation, retorik och entreprenörskap - och att inte vara så rädda för vad andra ska tycka och tänka.

 

Per Lange och Johan Bergström

Grundare av No Limits